[...] z tej grupy, takie jak różnego rodzaju pieczywo, przetwory zbożowe, ziarna, mąka i związane z nią wypieki oparte są na węglowodanach — dostarczają także białko, witaminy i składniki mineralne. Cała cywilizacja Zachodu rozwijała się w oparciu o spożycie zbóż i przetworów zbożowych. Pierwotne plemiona europejskie trudniły się [...]
kwestia madrego wyboru a nie kwestia kupic bo kupic witaminy syntetyki nigdy nie beda lepsze od naturalnych witamin zawartych w owocach i warzywach oraz innych produktach omega jest zbedna jesli Twoja dieta nie jest uboga w tluszcze najlepiej rybi tluszcz tudziez oliwa z oliwek, mct, olej lniany bialko - to uzupelnienie brakow bialka w diecie, [...]
[...] z termogenezą. To z kolei skutkuje przyśpieszeniem procesu przemiany materii, który zwiększa popyt na dostawę wielu składników pokarmowych zasilających metabolizm tj. witaminy, minerały, aminokwasy itp. To jest tak jakby Bioperine® aktywowało, w pewnym sensie, metaboliczne koło łopatkowe, które zapewniałoby bardziej skutecznego [...]
Faftaq ale witamin i minerałów jest mniej w owocach czy warzywach niż kiedyś ro raz a dwa kiedyś były tam wyłącznie witaminy i minerały a teraz? Sam wiesz co tam jeszcze jest. Nawet dzisiaj czytałem że Chiński czosnek zalewajacy Polskę jest czymś tam skażonym i nie zalecają jego jedzenia. Już nie wspomnę o tuńczyku czy innych rzeczach, bo ja to [...]
Oliwy raczej do smażenia bym nie używał. Nie wiem co masz na myśli mówiąc ,,wąskie", chodzi Ci o witaminy i minerały? Prócz witamin i minerałów, oraz demonizowanego cukru, w owocach znajdują się chociażby antyoksydanty, czy flawonoidy. Nie wspominając o działaniu alkalizującym. Wykluczenie ich, albo ograniczenie wyłącznie do 2 pór - po [...]
[...] wytłumaczone dlaczego tak a nie inaczej. np. to: "Barry Halliwell nadal jednak wierzy, że przeciwutleniacze mogą działać. Uważa, że ponieważ polifenole, karoteny i witaminy zawarte w owocach są związane z odpornym na zniszczenia włóknistym podłożem, zalegają one dłużej w żołądku i okrężnicy, gdzie mogą neutralizować wolne rodniki. [...]
[...] i witamin z grupy B, które są najbardziej potrzebne naszemu mózgowi i komórkom nerwowym. Badania wykazują, że ponad 50 % populacji cierpi na niedobory magnezu, niedobory witaminy B są także powszechne. Dlatego dewiacje, agresja, irytacja, choroby psychiczne tak gwałtownie się rozwijają. (Na ten temat polecam świetną książkę N. Mandego [...]
[...] ostrożnie podchodzić do takich dawek wit. C. Organizm lubi przyzwyczajać się do łatwych źródeł witamin i po pewnym czasie okaże się, że nie potrafi wykorzystać naturalnej witaminy zawartej np. w owocach. Po odstawieniu kwasu askorbinowego może wtedy dojść do szkorbutu, ale ważniejsze - będziesz miał zaburzenia trawienne. To mniej więcej tak, [...]
Na pewno wzrost zależy od genów, ale też jeśli nie jesz wystarczająco witaminy A (zawartej np. w tranie i w owocach koloru najczęściej żółtego), kwasu foliowego itd. odpowiadających za wzrost (przynajmniej prawidłowy)to możesz nie urosnąć bez względu na geny.
[...] strączkowe są zbyt wartościowym produktem by z nich rezygnować ze względu na takie bzdury. Zawierają bliski kompletności profil odżywczy (prawie wszystkie minerały, a także witaminy z grupy B, przede wszystkim kwas foliowy), zawierają bardzo dużo białka i węgli złożonych. Można spokojnie na bazie takiego grochu robić sobie pasty np. na kanapki. [...]
Devis mam wrażenie, że walczysz z odpowiedziami kogoś, kto usiłuje znaleźć przyczynę problemu, z jakim się tutaj zwróciłeś. Witaminy i minerały w tabletkach niekoniecznie wchłaniają się tak dobrze, jak te w owocach i świeżych warzywach, a jeśli zjesz je rano, nie bedzie to od razu oznaczało przyrostu masy ciała. Wędlina to chyba nie najlepsze [...]
[...] widzenia nie ma sensu jej urozmaicać (chyba tylkoze względów smakowych).Np. stosujący dietę wysokotłuszczową raczej nie spożywają owoców w przecież w owocach są niezbędne witaminy a nie słyszałem żeby któryś z nich cierpiał na awitaminozę. Dzieje się tak gdyż w pozostałych produktach jest wystarczająco wiele witamin aby zaspokoić [...]
najbardziej profesjonalne witaminy są w owocach i w warzywach... jednak Z najtańszych to vitaminer-jako uzupełnienie diety bogate w warzywa i owoce. !PzdR!
[...] fruktozy w owocach nie jest tak duża, jak np w słodzonych napojach, słodyczach, w cukrze stołowym, dwa - owoce charakteryzują się wysoką gęstością odzywczą, zwawierają witaminy, skł mineralne, flawonoidy i błonnik. jest cały temat o fruktozie w dziale "badania naukowe", poczytaj, swego czasu napisałem też kilka artykułow na ten temat, oto [...]
to zależy o jakich konkretnie mówisz związkach chemicznych, owszem witaminy z pozywienia przyswajają się dobrze lepiej od niektórych związków chemicznych plus jest jeszcze taki że występują w owocach i warzywach w formie z różnymi antyoksydantami, polifenolami itp. które mogą pomagać w ich aktywności. Ale nie jest tak że wit w tabletakch są nie [...]
Jesli odzywiasz sie w miare prawidlowo witamina C w tabletkach jest zbedna. Bralem keidys 1000mg dziennie i po 3 tygodniach bardzo oslablem... nadmiar witaminy C odklada sie na nerkach i prowadzi do kamicy nerkowej, wiec nie nalezy wariowac. W owocach, Carbo i innych specyfikach masz witamine C
Właśnie, tak jak pisze _eL_ najlepsze witaminy sa w owocach i warzywach. Jednak nie rozumiem dlaczego tylko olimp. Większość tych multiwitamin to tak naprawdę to samo tylko opakowaniem się różni. Co do p90x to widziałem tylko prezentacje na youtube. Nie sugeruj się takimi filmami. Te niesamowite przemiany jakie tam pokazują to najczęściej ludzie z [...]
[...] warzywach i jak masz do wyboru nie wziac wcale albo wziac syntetyczne - to rozumiem ze wybierasz wcale?? wszystko teraz jest syntetyczne !! dzieci jedza NIMM 2 - łakocie i witaminy a dorośli Animal Pak Pitt Bull - clouta nie polecalem ze wzgledu na ochydny ponoc smak gorszy od HP, wiec jak go wykrecalo po HP to tu nie bedzie nic lepiej a ponad [...]
zgadza sie, pod uwage trzeba wziac fakt, ze witaminom w owocach czy warzywach towarzysza chocby bioflawonoidy, polifenole, czy roznego rodzaju przeciwutleniacze, ktore beda uzupelnialy dzialanie witaminy lub zwiekszaly jej biodostepnosc